Menu Sluiten

BaOpt: Van hype naar comeback

Het klinkt vast herkenbaar, een grote open ruimte waar het eigenlijk niet aangenaam toeven is. Atriums, musea en zwembaden kenmerken zich regelmatig door tochtvlagen, benauwdheid of grote temperatuurverschillen. De oplossing kwam van Albert Bauer, die ‘diffuse ventilatie’ nam als uitgangspunt voor klimatisering, ‘Bauer Optimierung’ genoemd. Een slimme software die het binnenklimaat zo kon sturen, dat de lucht perfect verdeeld wordt over de ruimte. Met dit tegendraadse systeem wist hij verbluffende resultaten te behalen. Al snel resulteerde dit ook in Nederland in een ware hype, zo’n 10 jaar geleden. 

 

Omdat het product zo complex is, is het bijna onmogelijk om het exacte mechanisme aan iedereen uit te leggen. Echter, de resultaten liegen er niet om! Ruimtes waarin BaOpt goed functioneert zijn significant minder gelaagd, bezoekers ervaren geen tocht en het bespaart ook nog eens fors op de energierekening. Grote ruimtes zijn op deze manier geen zorgenkindje meer maar transformeren in vertrekken waar mensen comfortabel samen kunnen komen. Dat klinkt toch bijna te mooi om waar te zijn?

Zoals bij iedere hype, moest ook BaOpt na zijn hoogtepunt iets aan populariteit inboeten. We hebben onderzocht wat onze klant nou eigenlijk van BaOpt vond, en waarom de meningen niet meer altijd onverdeeld positief waren. Wat bleek? De meeste vakprofessionals die BaOpt gebruikt hadden of dat nog steeds doen vinden het een fantastisch product. Echter, de snelle groei en het partnermodel leidde tot ondoorzichtigheid en soms verkeerde verwachtingen. Dit bleek  reden voor sommigen om te kiezen voor andere beproefde technieken in plaats van BaOpt. 

BaOpt is geavanceerde software, waardoor zekere expertise bij de installatie onmisbaar is. Tegenwoordig voert ACS de regie over alle BaOpt-projecten, met als gevolg dat wij ook garanties voor een goed werkend systeem af kunnen geven. Dat stelt veel van onze klanten gerust.

De complexiteit van BaOpt helemaal doorgronden is niet langer nodig. Door de ontwikkeling van ons dataplatform Climatics kan men continu, real time, inzicht krijgen in wat er in een ruimte gebeurt. Geen magische resultaten, maar harde cijfers over het functioneren van BaOpt. We implementeren BaOpt tegenwoordig niet meer zonder Climatics, volledig transparant dus.

Dat aan BaOpt een prijskaartje hangt, was voor sommige klanten ook een reden om te twijfelen. Toch verdient de volledige licentie voor BaOpt zich in de bijna altijd gevallen binnen vijf jaar terug door een veel kleinere energievraag. Climatics maakt dit proces volledig inzichtelijk. En aan de klant met minder investeringsruimte bieden we BaOpt nu ook als SaaS-model aan (software-as-a-service). Geen eenmalige licentiekosten, maar een abonnementsvorm. Vaak is de maandelijkse investering zelfs lager dan de maandelijkse besparingen!    

Kortom: BaOpt is terug en beter dan ooit. Van hype 10 jaar geleden is BaOpt nu, voornamelijk in gebouwen met een grote energievraag, hoge ruimtes of veel glas, geworden tot een gewild concept voor de echte professional.