Menu Close

BaOpt – Wat is de terugverdientijd?

Vaak krijgen wij de vraag: wat is de terugverdientijd van BaOpt? 

Het BaOpt systeem zorgt voor het mengen van toe te voeren lucht met de aanwezige lucht door middel van diffusie. Er zijn een aantal belangrijke voordelen:

  • Er is minder ventilatorenergie (ongeveer de helft) nodig omdat er geen worp gemaakt hoeft te worden
  • Het is een zeer comfortabel systeem, want de lokale luchtsnelheid is laag. Er is dus geen tocht
  • Er zijn minder kanalen nodig. We rekenen 1 toevoer punt voor een oppervlak van 20 x 20 meter en 1 afvoer per ruimte.
  • Omdat de lucht homogeniseert is de temperatuurgradient over de hoogte bijna 0. Hoge ruimten waarbij normaal gesproken de warmte niet in de leefomgeving kan blijven worden zo comfortabel.

En het loont…

Bij een startend project zijn de kosten voor het systeem (druksensoren en een software licentie) vaak veel minder dan de besparingen.
Zo hebben we eens een voorstel gemaakt voor het stedelijk museum in Schiedam. Hier konden we voor 80.000 euro bij de aanleg van kanalen besparen.
In zo’n geval is de terugverdientijd¬† minder dan 0. Altijd doen dus!

Dat geldt ook voor een Atrium of heel hoge ruimte. Hier speelt dat een ruimte anders niet te gebruiken is. De terugverdientijd is dan heel erg kort: maanden.

Dit geldt niet voor elk project. Een kantoor met heel veel kleine kamertjes zal juist duurder uitvallen in aanleg. Ook als je een tussentijds BaOpt aanlegt zijn er natuurlijk altijd kosten. De vraag is dan wat is de terugverdientijd door energiebesparing.

Voor een zwembad is die gemiddeld 2 tot 4 jaar. Een voorbeeld is zwembad Heerenduinen in IJmuiden. Investering 90.000 euro, besparing 30.000 euro per jaar, dat is een terugverdientijd van 3 jaar.

Voor een theater of museum kan de terugverdientijd tot ongeveer 5 jaar zijn.

Voor een middelbare school ligt de TVT vaak rond de 8 jaar, dat is wat langer, maar het comfort en de gezondheid in de lokalen neemt heel erg toe. 

Benieuwd naar uw terugverdientijd?

Wij gaan graag met u in gesprek over de mogelijkheden voor uw gebouw. Bel ons gerust op 085- 200 3989.