Menu Close

Sylviuslaan, BlauwVast

"Ik had niet voor mogelijk gehouden dat een pand uit de jaren '90 zo goed als gasloos kon worden..."

- Ietse Zetstra, BlauwVast

Inzicht en monitoring

BlauwVast is een vastgoedbeheerder waarbij energiemanagement hoog op de agenda staat. Ze hebben met zusteronderneming PandGarant de Sylviuslaan 3 in beheer, waar tevens het hoofdkantoor van PandGarant gevestigd is. Dit is het eerste pand van BlauwVast waar ons systeem draait, maar er zullen meer volgen. Het gebouw stamt uit de jaren ’90, maar heeft in 2019 een verbouwing ondergaan, waardoor de binnenkant een veel modernere aanblik heeft gekregen. De topkoeling van het dak is toen vervangen door split units. Het pand kwam vlak na de verbouwing in beheer van BlauwVast. Er ontstond toen meer behoefte aan inzicht in en monitoring van het energieverbruik. 

Zie het gebouw als geheel

Bekijk de installatie niet enkel als afzonderlijke onderdelen

Het kantoorgebouw aan de Sylviuslaan was in 2019 van binnen verbouwd, maar de standaarden voor wat betreft isolatie en de manier van verwarmen stamden echt uit de jaren ’90. Vanuit BlauwVast ontstond er behoefte aan meer inzicht in de processen van de installatie, monitoring van de energievraag en ze streefden naar een veel lager energieverbruik. Met de Smartbase sloten we de installatie aan op Climatics, en maakten de processen inzichtelijk. Een deel van het overbodige gebruik kon door nieuwe inzichten meteen worden aangepakt. Maar wat bleek? Waarschijnlijk waren de split units op het dak ook krachtig genoeg om niet alleen te dienen als koeling van het pand, maar ook om het pand te verwarmen. De CV kon uit en met deze omschakeling bespaarde BlauwVast in februari meteen 80% op het gasverbruik…Een dergelijke oplossing kan alleen tot stand komen door het gebouw als geheel te benaderen. Climatics is hier heel geschikt voor. In één tekening wordt zichtbaar hoe de opwekking en vraag verlopen. De meeste installateurs kijken, natuurlijk, enkel of de afzonderlijke onderdelen werken en als er geen klachten zijn, dan laten ze de installatie gewoon draaien zoals hij altijd deed. Of de ketels draaien op hogere temperaturen, uit voorzorg, om klachten te vermijden…

 

Juist continu bezig zijn met optimaliseren en kijken hoe het beter kan, dat is waarin wij ons onderscheiden. En dat betaalt zich snel uit.