Menu Close

Club Pellikaan

Ontspannen door inspanning

In zwembad, wellness of sportschool

Club Pellikaan is een vooraanstaande sportclub met 7 locaties in heel Nederland. In dergelijke sportcentra is heel veel techniek aanwezig om het voor de gasten zo comfortabel mogelijk te maken. Bij Club Pellikaan in Tilburg ontstond de behoefte om meer controle te hebben over de aanwezige technische installatie. Meer inzicht is dan essentieel om de processen in het gebouw te begrijpen. En door het blootleggen van de processen ontstaan allerlei kansen om slimmer om te gaan met de aanwezige installaties. En dat past goed bij de duurzame ambities van Pellikaan.

Inzicht en monitoring

Bij Club Pellikaan in Tilburg zijn we in opdracht van Bouwgroep Pellikaan begonnen met het aansluiten van de bestaande installaties om zoveel mogelijk data te verzamelen. Meer inzicht, lagere energiekosten en betere processen waren het doel. Samen met de bouwgroep kwamen we tot nieuwe, betere instellingen voor de bestaande installatie, waaronder een lagere aanvoertemperatuur voor de CV-ketel. Daarnaast kunnen ze vanaf nu gemakkelijker sturen op kloktijden en hebben ze uitgebreid de mogelijkheid om op een moderne manier over het energieverbruik te rapporteren en het energieverbruik te optimaliseren.

Energiebesparing

Wanneer de installatietechnische processen goed in beeld zijn, kun je kijken wat er efficiënter kan. Niet meer verwarmen en koelen tegelijk, een lagere aanvoertemperatuur op de CV-ketel… Climatics maakt, op basis van verzamelde data, efficiënte regelsoftware voor dit soort installaties, waardoor ze veel beter met elkaar samenwerken en op elkaar afgestemd raken. Altijd aanpasbaar en altijd inzichtelijk voor de klant. 

Met deze ingrepen bespaarde Club Pellikaan gauw 25% op hun energierekening (19% op elektra en 33% op gas!). Ze hebben meer grip op hun installaties en kunnen nadenken over verdere  verduurzaming. Wij maakten samen met Pellikaan een plannetje voor verdere maatregelen.

Verdere maatregelen: weet wat je doet

Pas als je weet wat de daadwerkelijke energievraag is van je gebouw (in dit geval dus 25% minder dan vóór de installatie van Climatics), kun je goede keuzes maken over verdere maatregelen. 

Climatics kan op basis van data goed laten zien wat de beste aanvoertemperaturen zijn voor de verschillende afgiftegroepen. Pellikaan zag naar aanleiding van de verzamelde data dat de aanvoertemperatuur voor het zwembad prima naar 40 graden kon, maar omdat er een tapwatervoorziening tussen zat, moest deze standaard op 60 graden draaien in verband met legionellapreventie. Zonde van zoveel energie. Maar in de tijd dat de installatie werd opgeleverd, waren de energieprijzen lager dan nu en was er geen sprake van of het tapwater via de CV-installatie zou gaan of niet. Een mooie vervolgstap zou in deze zijn om een aparte elektrische boiler voor het tapwater aan te schaffen. 

Nog een stap zou het aanschaffen van een water-water warmtepomp zijn. Men gebruikt dan de warmte die vrijkomt bij het koelen voor de verwarming van iets anders. Op die manier kan de fitnesszaal altijd een aangename 19 graden zijn, terwijl het zwembad een aangename 30 graden is zonder energie ‘weg te gooien’.

Een forse investering, maar met de huidige energieprijzen zou die investering in 1 à 2 jaar terugverdiend zijn. Op basis van het nieuwe verbruik kan Club Pellikaan ook nog kiezen voor zonnepanelen en bijna energieneutraal worden. En dat is voor de meeste sportclubs mét zwembad een echte uitdaging.

Een ontdekking

Na enkele weken monitoring door Club Pellikaan en onze specialisten werd er een interessante ontdekking gedaan. Iedere ochtend, tussen 06.00 en 07.00 uur ontstond er een piek in de ruimtetemperatuur van de fitnesszaal. Maar op dat tijdstip is de zaal niet open en zijn daar geen sporters aanwezig… Het duurde even voor dit raadsel werd opgelost, maar toen viel het kwartje.

Iedere ochtend kwam de schoonmaker rond dat tijdstip en parkeerde dan zijn karretje precies tussen de deuren van het zwembad en de fitnesszaal. Met als resultaat: In het zwembad werd extra energie verbruikt om de zaal op temperatuur te houden en in de fitnesszaal probeerde de koeling de aangename 19 graden te behouden.

Alles begint met inzicht.