Pas als je weet wat de daadwerkelijke energievraag is van je gebouw (in dit geval dus 25% minder dan vóór de installatie van Climatics), kun je goede keuzes maken over verdere maatregelen.
Climatics kan op basis van data goed laten zien wat de beste aanvoertemperaturen zijn voor de verschillende afgiftegroepen. Pellikaan zag naar aanleiding van de verzamelde data dat de aanvoertemperatuur voor het zwembad prima naar 40 graden kon, maar omdat er een tapwatervoorziening tussen zat, moest deze standaard op 60 graden draaien in verband met legionellapreventie. Zonde van zoveel energie. Maar in de tijd dat de installatie werd opgeleverd, waren de energieprijzen lager dan nu en was er geen sprake van of het tapwater via de CV-installatie zou gaan of niet. Een mooie vervolgstap zou in deze zijn om een aparte elektrische boiler voor het tapwater aan te schaffen.
Nog een stap zou het aanschaffen van een water-water warmtepomp zijn. Men gebruikt dan de warmte die vrijkomt bij het koelen voor de verwarming van iets anders. Op die manier kan de fitnesszaal altijd een aangename 19 graden zijn, terwijl het zwembad een aangename 30 graden is zonder energie ‘weg te gooien’.
Een forse investering, maar met de huidige energieprijzen zou die investering in 1 à 2 jaar terugverdiend zijn. Op basis van het nieuwe verbruik kan Club Pellikaan ook nog kiezen voor zonnepanelen en bijna energieneutraal worden. En dat is voor de meeste sportclubs mét zwembad een echte uitdaging.