Menu Close

De Lawei Drachten

Schouwburg de Lawei

Schouwburg de Lawei is één van de grootste schouwburgen van Nederland.  De schouwburg is gelegen in de noordelijke provincie Friesland, in Drachten. Drachten is de tweede stad van Friesland en de stedelijke kern van de gemeente Smallingerland. Ze staat bekend om haar culturele voorzieningen met een sterk regionale uitstraling.

Project

Schouwburg de Lawei

Opdracht

Renovatie theater

Producten

BaOpt

Opdrachtgever

Cultureel belang

Schouwburg de Lawei opende in 1960 haar deuren. Sindsdien vervult ze een belangrijke regionale functie op cultureel gebied. Er vinden jaarlijks ongeveer 270 professionele voorstellingen plaats. Daarnaast vinden er vele andere evenementen als congressen, seminars, hafabrawedstrijden, presentaties, symposia en lezingen plaats.

In 2015 was de hoognodige renovatie van het gebouw voltooid. Schouwburg de Lawei werd in mei 2015 weer feestelijk geopend. Er was sprake van een zogenaamde ‘vernieuwbouw’. Naast de nodige onderhoud- en herstelwerkzaamheden is er een nieuw klimaatsysteem geplaatst.

Een bijzonder complex

Het bijzondere complex van Schouwburg de Lawei leent zich uitstekend voor het BaOpt-systeem. Er is een grote variëteit in functies binnen het gebouw. Binnen het gebouw bevinden zich onder andere theaterzalen, vlakke vloerzalen, danszalen, multimediazalen, congresruimten, foyers, een restaurant, leslokalen en kantoren. Al deze ruimten komen samen in de zogenaamde slagader van het gebouw.

Last minute keuze: de aanbesteding was al in volle gang toen de BaOpt-regeling begin juli 2013 aan de directie van De Lawei werd geïntroduceerd. In een zeer korte periode heeft de bouwdirectie (Arcadis en De Lawei) samen met ACS gekeken naar de mogelijkheden voor implementatie van het BaOpt systeem. Dit bleek met minimale aanpassingen mogelijk te zijn, gezien het gebouw zich zeer goed voor het systeem leent.