Menu Close

Landstede, Zwolle

Landstede is een MBO onderwijsinstelling met 24 locaties in de omgeving van Zwolle. Het duurzaamheidsvraagstuk staat bij Landstede hoog op de agenda. Er ligt een plan van 4,5 miljoen euro om 20-30% minder CO2 uit te stoten en zo hun footprint te verkleinen. We spraken Albert Bril, manager huisvesting, over hoe ACS met Climatics geholpen heeft bij het bereiken van hun doelstellingen. 

Meerdere installaties en regelingen, één gebouw

Nieuwe regeltechniek was moeilijk vanwege de combinatie van nieuwe en oudere apparatuur

Het gebouw aan de Ossenkamp 8 is een schoolgebouw met voorheen in de hoofdzaak CV-ketels als voornaamste verwarmingsinstallatie. In het gebouw ontstond op de verdiepingen altijd een grote warmtelast. In de zomer van 2022 is er een nieuw, multifunctioneel systeem geïnstalleerd voor ventilatie en koeling, split units. Nu ontstond uiteraard de behoefte om deze split units ook in te zetten voor de verwarming van de verdiepingen, om op die manier gas te besparen. Het bleek echter moeizaam dan wel onmogelijk om deze nieuwe systemen te laten samenwerken met de oude systemen. Een mooie opgave voor Climatics dus.

Omdat Climatics kan koppelen met alle systemen, kon het gaan functioneren als paraplu en hoef je niet los aan de sturing van units te zitten. Daarnaast gaf de prijs de doorslag. Voor wat het zou opleveren (de CV niet meer gebruiken op de verdiepingen) was de prijs zelfs erg aantrekkelijk. Inmiddels draait Climatics in het hele gebouw en is de sturing aanzienlijk verbeterd. De eerste besparingen kwamen uit op 60% op gas, meer dan gehoopt!

De heer Bril is tevens erg tevreden over de manier van werken. ‘Binnen 2 dagen op locatie draaide alles. Er hoefden alleen enkele kabels naar de opnemers te worden aangelegd en uiteraard een Smartbase. Maar we konden gewoon open blijven en de lessen werden niet verstoord.’ Climatics kan de bestaande installatie moderner aansturen en draagt daarmee bij aan een langere levensduur van de installatie en geeft mooie inzichten in waar je verder kunt gaan investeren. Daarnaast zijn na installatie van Climatics verdere investeringen mooi te meten, en kun je de effecten van alle maatregelen staven.

‘Ja, ik zou Climatics zeker aanbevelen. Er zijn vast veel collega’s in mijn werkveld die tegen dezelfde problemen aanlopen. Installaties zijn verouderd en maar gedeeltelijk vervangen. Dit is echt een manier om alles weer up to date te krijgen, de huidige installatie te behouden, met een relatief lage investering en toch weten dat je zo zuinig mogelijk met energie omgaat. Het geeft echt grip, inzicht en controle.’