Menu Sluiten

Naturalis Biodiversity Center, Leiden

Topinstituut op het gebied van biodiversiteit

 

Naturalis is het nationaal onderzoeksinstituut op het gebied van biodiversiteit. Wetenschappers houden zich er dagelijks bezig met het beschrijven, begrijpen en behouden ervan. Naast onderzoeksinstituut staat Naturalis natuurlijk bekend als museum en belevingscentrum.

De architect heeft gekozen voor een atrium met vormen die geïnspireerd zijn vanuit de natuur. Alle functionele ruimtes komen uit op dit atrium. Het gebouw biedt alle ruimte voor de groeiende collectie en het groeiende aantal bezoekers en onderzoekers.

Project

Naturalis, Leiden

Opdracht

Renovatie en nieuwbouw regeltechniek

Producten

BaOpt

Opdrachtgever

Stichting Naturalis Biodiversity Center

BaOpt voor optimale klimaatbeheersing

Het tentoonstellen en laten beleven van zo’n kwetsbare collectie vraagt om een zeer goed gecontroleerd binnenklimaat. In zalen waarin bijvoorbeeld dinosaurusskeletten staan, moet er zelfs voldaan worden aan klimaatklasse A. De grote wisseling in aantallen bezoekers in het gebouw maakt de uitdaging compleet. Naturalis heeft daarom voor de museumzalen gekozen voor het BaOpt-systeem. BaOpt zorgt voor een homogene verdeling van de lucht. De temperatuur in de ruimtes blijft daardoor constant. Dit zorgt bovendien voor een aangename omgeving voor bezoekers.

Naast de zorg voor de collectie is voor Naturalis het reduceren van haar CO2-voetafdruk erg belangrijk. Het BaOpt-systeem is door zijn op diffusie gebaseerde techniek en zijn strakke controle zeer energiezuinig. Dit was een extra reden om voor BaOpt te kiezen.

In de onderstaande video is door middel van een rookproef te zien dat de lucht zich met het BaOpt-systeem evenredig verspreidt door de ruimtes.