Menu Sluiten

Stadsschouwburg, Groningen

Hét theater van Groningen

De Stadsschouwburg is het belangrijkste theater in de provincie Groningen. Het is een geliefde plek voor artiest en publiek, omdat de gasten dicht bij het podium kunnen zitten.

Het gebouw zelf is tevens een rijksmonument en is iconisch aan zowel de buiten- als de binnenkant.

Project

Stadsschouwburg Groningen

Opdracht

Renovatie regeltechniek

Producten

BaOpt

Opdrachtgever

Gemeente Groningen

BaOpt voor optimale klimaatbeheersing

 

In een theater staat op de eerste plaats dat bezoekers de voorstelling het beste kunnen beleven. Daarbij speelt de luchtkwaliteit een grote rol. Het mag boven op tribune niet benauwd worden, en bezoekers die lager zitten mogen geen tochtvlagen ervaren.

Toch is goede ventilatie noodzakelijk om veel mensen in een ruimte op een gezonde en comfortabele manier te kunnen ontvangen. BaOpt zorgt voor een diffuse verdeling van de lucht over de ruimte, waardoor die overal dezelfde kwaliteit heeft.

Bij de Stadsschouwburg is met de rookproef te zien dat de lucht op alle plaatsen in de ruimte komt met een lage inblaassnelheid.

Forse besparingen

Door slimme aansturing van de installaties in een groot gebouw met veel grote open ruimtes, zoals de Stadsschouwburg, is er een enorme hoeveelheid energie te besparen.

Voor de Stadsschouwburg is de besparing op het gasverbruik opgelopen tot ongeveer 28%. Voor het energieverbruik van de ventilatoren werd een nog opvallender resultaat geboekt. Door BaOpt draaien de ventilatoren onafhankelijk van elkaar. Daardoor realiseerde de Stadsschouwburg een besparing op ventilatorenergie van bijna 70%!

Het systeem bleek nog meer energie te besparen dan voor die tijd met een behoudende berekening was voorspeld. De terugverdientijd van de installatie van BaOpt is van een beraamde 5 jaar, naar 3,5 jaar gegaan. Dat zijn heel overtuigende resultaten.