Zwembad de Watertoren

De Watertoren Winschoten

Zwembad de Watertoren in Winschoten is klaar voor de toekomst. Tijdens de zomerstop van het binnenzwembad zijn de installaties twee dagen stilgezet en is de regeltechniek volledig gerenoveerd. Het doel was duidelijk: een aangename temperatuur en luchtkwaliteit voor zowel bezoekers als personeel en uiteindelijk een besparing op de energiekosten.

Project

Zwembad de Watertoren Winschoten

Opdracht

Renovatie regeltechniek en implementatie gebouwbeheersysteem Climatics

Producten

Opdrachtgever

Gemeente Oldambt

Slim en duurzaam zwembad

De grootste uitdaging bij Zwembad de Watertoren vindt plaats achter de schermen: het optimaliseren en besparen van energie. Daarom is het gebouw voorzien van Climatics. Dit cloud-based gebouwbeheersysteem van ACS stuurt alle installaties in een gebouw op afstand aan en verzamelt grote hoeveelheden data. Deze data wordt ingezet om installaties slimmer te maken. Zwembad de Watertoren is met Climatics een toekomstbestendig zwembad.

Comfortabel binnenklimaat voor bezoekers en personeel

Het klimaatbeheersingssysteem in een zwembad moet in staat zijn om de temperatuur en luchtvochtigheid constant aan te passen aan het aantal bezoekers. Bij een te lage temperatuur is het voor de gasten zeer onaangenaam om het warme zwemwater te verlaten. En als het te warm is in het binnenzwembad voelt het al gauw benauwd voor bezoekers en personeel.

Met het BaOpt luchtbehandelingssysteem en Climatics gebouwbeheersysteem heeft De Watertoren geen last van schommelende en benauwde temperaturen. Maar ook beslagen ramen zijn verleden tijd. Warmte trekt naar kou toe. Wanneer de binnentemperatuur in een zwembad veel hoger ligt dan de badtemperatuur, ontstaat condens. De slimme regeltechniek en software van ACS zorgt ervoor dat de binnentemperatuur altijd 1 á 2 graden boven de watertemperatuur ligt. Zo ontstaat er geen condens.

Klaar voor de toekomst

Zwembad de Watertoren is klaar voor de toekomst. ACS zal de komende periode bezig gaan met het monitoren en optimaliseren van het energieverbruik. Ook zal er getest worden of de grote ventilatiekanalen in de zwemhal verwijderd kunnen worden waarbij de installaties nog steeds energiebesparend werken. Met de innovatieve regeltechniek van ACS en het BaOpt systeem is dit mogelijk.

Wat kost uw project?

Wilt u weten wat ACS voor het klimaat in uw project kan betekenen? We bespreken het graag met u.