Menu Close

Zwembad Valkenhuizen, Arnhem

Gasloos en bijna energieneutraal

Zwembad Valkenhuizen is een modern zwembad. De toepassing van BaOpt maakt het gebouw energiezuinig, terwijl zwemmers geen tocht of koude rillingen ervaren.

Het zwembad is bijna energieneutraal. En dat is een uitdaging, want zwembaden verbruiken doorgaans heel veel energie.

Met de implementatie van BaOpt kon het energieverbruik drastisch lager worden.

Project

Zwembad Valkenhuizen

Opdracht

Nieuwbouw zwembad

Producten

BaOpt

Opdrachtgever

Geen buizen

In het complex en in de kleedkamer zijn dankzij BaOpt geen buizen te zien. Deze zijn niet nodig, omdat de luchtverspreiding met het BaOpt-systeem d.m.v. drukverschillen (diffusie) geregeld wordt. Hierdoor ziet het zwembad er van binnen een stuk mooier uit.

Aangenaam zwemklimaat

Doordat behandelde lucht niet met hoge snelheid vanuit buizen wordt ingeblazen, ervaren bezoekers geen tocht. Ook een koudeval bij de ramen wordt door het BaOpt-systeem voorkomen. Hierdoor krijgen bezoekers van  geen koude rillingen als ze het zwembad uit komen. Ook is hoofdpijn op de tribune verleden tijd, doordat de warmte niet naar het plafond stijgt.

Met rook zichtbaar gemaakt

Het BaOpt effect is goed zichtbaar te maken met rook. De rook vult de ruimte heel geleidelijk en op een homogene manier. Er zijn geen tochtstromen of ‘dode hoeken’. De lucht in de ruimte is dus volledig homogeen verdeeld.


Deze manier van klimatiseren heeft heel veel voordelen, waaronder geen tocht en koudeval bij ramen. Geen beslagen ramen en brillen en geen warme lucht bij het plafond. BaOpt werkt zonder hoge inblaassnelheid, wat grote energiebesparingen oplevert.