Menu Close

ChatGPT, Climatics en aardbeien

Mee in de vaart der volkeren

Inmiddels zijn de chatbots landelijk nieuws, en is de discussie over de toekomst van de mensheid en AI al bijna gevoerd. Nadat de rookwolken van verbazing wat zijn opgetrokken komt de onvermijdelijke kritiek, auteursrechten over de teksten, privacy en security zaken en ook vooral dat de bot niet betrouwbaar is als je maar lang genoeg suggestieve vragen stelt.

Klopt allemaal, maar ik blijf de techniek erachter fascinerend vinden en ik ging dus ook maar even mee in de vaart der volkeren en heb de bot uitgeprobeerd.

Naar de aardbei. Je kent vast wel van die mooie hangende aardbeien in een pot. Helaas duurt de oogst bij ons nooit zo lang want want ze moeten af en toe water hebben en dat blijft er vaak bij. Dus ik dacht: dat moet anders kunnen en die plantjes moeten automatisch water krijgen.

Toen heb ik mijn probleem bij ChatGPT neergelegd. Na wat kennismaking en wat heen en weer discussie over GPS-coördinaten heb ik gevraagd hoe ik mijn aardbeien automatisch water kan geven bij zonsopkomst en of hij/zij daar even een LUA code voor wil schrijven… Zo gezegd, zo gedaan. 

Hij/zij begrijpt zowaar een kromme zin van mij en bijzonder vind ik dat ChatGPT een andere weg in slaat en met de oplossing komt om een weer API te gebruiken. Dus nu hebben we de software code. Maar nu moeten we natuurlijk nog wel naar de echte wereld en er moet ergens fysiek ook een waterkraan opengezet worden. 


Dit is mooi, want nu hoef ik daar niet meer over na te denken. Mijn software skills zijn op z’n zachtst gezegd niet meer geheel up-to-date en nu hoef ik geen zonsopkomst te programmeren. Dus dit is al een mooi schot voor de boeg en de code ziet er wel aannemelijk uit. Ik weet nu wanneer de zon in Leens op komt. 

Nu is het natuurlijk onzin om die planten water te geven als het regent dus dat wil ik graag ook in de code hebben, dus als het regent gewoon geen water geven.  Helaas kan ChatGPT niet het weer voorspellen maar komt met de oplossing om een weer-API te gaan gebruiken. 

Gelukkig hebben we daar Climatics voor in combinatie met onze Smartbase. Met Climatics voorzien we gebouwen van slimme sturingen maar we kunnen er vast ook mijn aardbeien wel water mee geven.

We hebben binnen Climatics een tool waarmee we dergelijke slimme algoritmen kunnen maken. Een onderdeel van deze low-coding omgeving is dat je zelf je regelnodes kunt maken met een LUA script generator. 

Met knippen en plakken, de “in- en output” definiëren en wat tweaken heb ik samen met chatGPT een “aardbei watergeefsysteemnode gemaakt.

Nu nog testen of het goed gaat. 

Zo te zien geen foutmeldingen. Nu nog een pompje of klepje aansluiten en wat waterdruppelaars en we hebben succes. Onze aardbeien krijgen deze zomer automatisch water. En nu hopen op de goede oogst.

Nu was dit misschien een ‘simpel’ probleem maar een HVAC-installatie in een gemiddeld gebouw produceert zomaar 20.000 datapunten waar de werktuigbouwkundig engineer, de elektrotechnisch engineer en de software engineer wat mee moeten. 

Een interessante discussie is hoe een bot zoals ChatGPT en Climatics toekomstige tools kunnen zijn om signal engineering te kunnen vereenvoudigen, daarmee fouten te voorkomen en onze installatie efficiënter te kunnen laten functioneren.

Sietse Damstra, maart 2023