Menu Close

De installateur: verliezer in de slag om data?

Met een vol orderboek en paniek bij klanten om de hoge energierekening richt de aandacht van menig installateur zich momenteel op het krijgen van voldoende materialen, jong en talentvol personeel en het halen van deadlines. Begrijpelijk maar niet slim. Al jaren roepen velen dat data het nieuwe goud is, maar in de meeste projecten is er vooralsnog weinig van terug te zien. 

Ja, internettoegang en “cloud-data-opslag” zijn gemeengoed aan het worden. Maar wat doen we er nu eigenlijk mee? Wat is het voordeel voor de klant? In andere woorden: welk deel van de 50% van de energie die gemiddeld in een installatie niet nuttig gebruikt wordt, hebben we al bespaard? 

Een installateur die ik op de Vakbeurs Energie in Den Bosch sprak, volgde vol interesse mijn demonstratie van ons Climatics platform. “Gaaf,” zei hij, “gek eigenlijk, dat zo’n geïntegreerd platform er niet altijd al was. Dit heeft zeker de toekomst…” 

Waarom hij niet nu overschakelt naar Climatics? “De komende tijd heb ik het zo druk, dan ga ik gewoon heel veel geld verdienen. Als de markt dan weer omslaat heb ik tijd en geld om dit te gaan toepassen.” We spraken af om tegen die tijd, een jaar of twee of zoiets, maar even koffie te gaan drinken. Climatics is dan ook weer stapje verder. Voor een geïntegreerde aanpak zijn installateurs hard nodig, dus ook dan is er een plekje voor een goede installateur op Climatics. Maar wie er straks aan de touwtjes trekt is maar de vraag: wordt de installateur de regisseur of dozenschuiver?

De afgelopen tijd is er al iets fundamenteel veranderd. Bij veel bouwers heeft de stikstofcrisis er mentaal hard ingehakt. Hele projecten worden uitgesteld of zelfs geblokkeerd, zelfs de bitter noodzakelijke woningbouwprojecten, als er te veel stikstof wordt uitgestoten. Iets waar we enkele jaren geleden nog nooit van hadden gehoord! Met dit in ons achterhoofd: wat worden dan de maatregelen voor de bouw die volgen uit de klimaatcrisis? 

Wij van ACS zien een toename van het aantal bouwers dat zélf inzicht wil hebben in de bouw, de prestatie en het energieverbruik van de installatie. Waar het installatie-gedeelte van een project in het verleden vaak nog één op één werd doorgekopt naar de installateur, is het nu ineens chefsache van de bouwer zelf. Een CEO van een bouwbedrijf (zelf nog uit de tijd van de typemachine) verwoordde het zo: “Wij willen groeien, maar als ik geen energieneutrale gebouwen kan leveren, dan hebben we geen schijn van kans”.

Millennials snappen data en het gebruik ervan als geen ander, data is niet het goud van de toekomst maar de zuurstof! Zonder doe je absoluut niet mee. Daar waar data worden ingezet voor een beter product en een betere wereld, daar willen zij werken.

Dus mocht u nog steeds geen idee hebben hoe data uw bedrijfsprocessen gaan veranderen en kunt u nog altijd dat jonge talent niet vinden? Dan stel ik voor dat kopje koffie maar niet koud te laten worden… Tot snel!

Guido Bartelink

ACS. Data knows better.