Skip to main content

Als uw gebouw 25.000m³ gas per jaar verbruikt en/of 50.000 kWh elektra verbruikt, bent u verplicht om erkende energiebesparende maatregelen (EML) met een terugverdientijd van 5 jaar of minder uit te voeren.

Valt uw onderneming of instelling onder de energiebesparingsplicht?

Dan bent u verplicht om energiebesparende maatregelen te implementeren die binnen vijf jaar terugverdiend kunnen worden. Een EBS is een van deze erkende maatregelen (zie EML-lijst, maatregel GA1). Deze verplichting geldt voor locaties die jaarlijks meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m³ aardgas(equivalent) verbruiken. Bovendien is het noodzakelijk om jaarlijks een rapport over het functioneren van de klimaatinstallatie in te dienen bij uw omgevingsdienst. Met deze rapportage bewijst u de uitvoering van de erkende energiebesparende maatregel. Climatics voldoet aan deze criteria en kan dus goed ingezet worden om te besparen é aan een wettelijke verplichting te voldoen.

Energieregistratie- en Bewakingssysteem (EBS)

Het hoofddoel van een Energieregistratie- en Bewakingssysteem (EBS) is om uw klimaatinstallatie zo efficiënt mogelijk te laten functioneren, terwijl u energieverspilling minimaliseert. Dit systeem combineert geavanceerde meters en strategische activiteiten om inzicht te geven in uw energieverbruik. U kunt de energieconsumptie gedurende de dag of over het jaar analyseren en identificeren waar verbeteringen mogelijk zijn. Door deze inzichten kunt u de instellingen van uw klimaatinstallatie nauwkeuriger afstemmen, wat resulteert in significante energiebesparingen.

Alternatieve maatregel

Gebruik een GACS. Met een GebouwAutomatiserings- en ControleSysteem (GACS) wordt invulling gegeven aan de vereisten van een EBS.

Climatics en de vereisten voor Gebouwautomatisering- en Controlesystemen (GACS)

Climatics voldoet volledig aan de eisen die gesteld worden aan Gebouwautomatisering- en Controlesystemen (GACS), zoals vastgelegd in het Bouwbesluit. Hieronder vindt u een overzicht van deze vereisten die vanaf 2026 van kracht zullen zijn voor gebouwen met een verwarmings- of airconditioningsinstallatie vanaf 290 kW nominaal vermogen.

Technische eisen GACS

Energiebeheer – Ons systeem is ontworpen om het energieverbruik continu te controleren, vast te leggen, te analyseren en bij te sturen, zodat efficiëntie altijd voorop staat.

Efficiëntie – Wij bieden mogelijkheden om de energie-efficiëntie van het gebouw grondig te evalueren. Ons systeem detecteert rendementsverliezen van technische systemen en biedt gedetailleerde rapportages om beheerders te informeren over verbetermogelijkheden.

Communicatie en Interoperabiliteit – Climatics communiceert moeiteloos met andere technische installaties binnen het gebouw, ook als er systemen zijn van meerdere verschillende fabrikanten, wat zorgt voor een naadloze integratie.

 

Voordelen van een GACS

Gebouwen uitgerust met een GACS hoeven vanaf 2026 geen aparte keuring van hun verwarming- of airconditioningsinstallaties te ondergaan, wat een aanzienlijke besparing en minder administratieve lasten betekent.

Met Climatics kiest u voor een toekomstbestendige oplossing die niet alleen voldoet aan de huidige regelgeving, maar ook uw energiebeheer naar een hoger niveau tilt.

direct starten

Start met een proefinstallatie, ervaar de kracht van Climatics en ontdek de exacte besparingsmogelijkheden.

  • Installatie binnen 2 weken, proefperiode van 6 weken.
  • Zeer uitgebreid monitoringrapport
  • Onderbouwde besparing- en terugverdiencalculatie.
  • Eenmalige investering: € 2499 euro
  • Geen besparingspotentieel is 100% restitutie van de investering.
Start met een proefinstallatiemeer over de proefinstallatie
meer weten?

Climatics eerst in het echt zien? Plan direct een demo met een product expert