Menu Sluiten

Haystack

Als gebouwbeheerder doe je nauwelijks meer mee als je niet kunt spreken over Smart Buildings, IoT, Connected Buildings en All-in Buildings met als ultieme service Big Data in de Cloud. Maar waar hebben het eigenlijk over? Kunnen we wel wat met al die gelogde sensordata? Het antwoord is simpel: nee.

Een beetje kort door de bocht misschien, maar kijk eens naar de manier waarop we als regeltechneuten een klimaatinstallatie installeren: we hebben een sensor die we tijdens de engineering een procescode of een tag-nummer geven, bijvoorbeeld een inblaastemperatuur ‘56TT01’. Deze procescodes worden gemaakt om software en hardware aan elkaar te koppelen en deze verbinding efficiënt te maken. Na het aanmaken van de procescodes maken we een mooi processchema en een regeltechnische omschrijving. Job done!

Ondanks alle energie die de afgelopen jaren is gestoken in het realiseren van standaardprotocollen in de gebouwautomatisering, is het genereren van een simpele standaard voor het aangeven van bijvoorbeeld units, decimalen of zelfs grootheden al lastig. Zo is de bovengenoemde procescode ad-hoc verzonnen door de process engineer. Het enige wat we weten is dat het gaat om een temperatuur transmitter (TT). Wat we misschien nog kunnen doen is proberen om de procescode iets uit te breiden of de labels enigszins te standaardiseren, maar ook dit is uiteindelijk een doodlopende weg.

Kortom, in onze zogenaamde intelligente gebouwen hebben we data in verschillende formaten die via verschillende protocollen communiceren. Deze data kent geen standaard van benamingen en procescodes. Zonder de tussenkomst van een mens is deze dat dus betekenisloos en onbruikbaar. Kortom: we blijven zoeken naar een naald in een hooiberg. Duidelijk is dat we het anders moeten aanpakken als we onze gebouwen daadwerkelijk slim willen maken.
Om het slim aan te pakken hebben we een standaardbibliotheek, met standaard tags die meta data adresseert, nodig. Deze standaard tags moeten we aan verschillende sensoren en actoren kunnen toevoegen. Zo zal aan de bovengenoemde sensor een label toegevoegd moeten worden die aangeeft dat:

  • het hier om een sensor gaat die zijn waarde geeft in graden Celsius
  • het hier gaat om de inblaastemperatuur van het toevoerkanaal van luchtbehandelingsunit 1
  • deze een relatie heeft met de CV-klep van verwarmingsblok 2
  • de CV-klep weer gekoppeld is aan de buitentemperatuur en een setpoint.

Gegevens standaardiseren met Haystack

 

Het open source project Haystack biedt die oplossing en geeft de mogelijkheid om je gebouw echt slim te maken. Het Haystack Model is een model dat gegevens voortkomend uit datalogging standaardiseert. Het is een onderdeel van Project Haystack, waarin veel grote en kleine spelers rond slimme gebouwen zich verenigd hebben. Project Haystack is een open source-initiatief om het werken met gegevens te standaardiseren. ACS past dit sinds enkele jaren al toe. Zo kunnen we de data van vele gebouwen op dezelfde manier analyseren. Toepassingen omvatten automatisering, besturing, energie, HVAC, verlichting en andere milieusystemen. Door deze filosofie te volgen zijn we in staat om in het kader van energiemanagement tot in detail een installatie te bestuderen.

Haystack is van groot belang in de gebouwautomatisering. Niet voor niets maakt ACS gebruik van deze techniek in ons gebouwbeheersysteem Climatics. Denk bijvoorbeeld aan wave detection waarbij we onze zelflerende software fouten in een sensor herkent en alarmeert. 

Ook benieuwd naar de mogelijkheden voor uw gebouw?

We gaan graag vrijblijvend in gesprek over onze technieken en hoe we samen de lat nog hoger kunnen leggen!