Menu Close

Lokaal 3.12 – Lust of moord

Het was al na twaalven, maar ik was nog klaarwakker. Het onweer trok langzaam weg, maar de regen viel nog met bakken uit de lucht. De wind blies de herfstbladeren door de straat. Het was zo’n avond waar je zenuwen bepaalde sensaties leken te voelen die anders verborgen bleven.

Automatisch log ik in op Climatics. Meteen zie ik al onze gebouwen op een rijtje. Geen alerts. Alles lijkt rustig. Onze gebouwen lijken al te slapen en zich voor te bereiden op de volgende drukke dag. Dan wordt mijn blik gegrepen door de Sint Jozefschool: onze trotse aanwinst met het BaOpt klimaatbeheersingssysteem. Mijn aandacht gaat naar lokaal 3.12. Terwijl er overal een geruststellend CO2-gehalte van rond de 400 PPM gemeten wordt, zie ik de CO2 in lokaal 3.12 snel toenemen. Heel snel. Er is maar één conclusie mogelijk: er zijn daar mensen. Midden in de nacht! Aan de waarden te zien spannen ze zich behoorlijk in. Ik controleer snel de temperatuur maar die reageert nauwelijks. Het zijn er dus maar een paar. Wat gebeurt daar in onze school?

Ik peins mij suf. Ik herinner me dat Pieter, onze conciërge, mij had verteld dat hij vermoedde dat onze school gebruikt wordt door jongens van een lokale drugsbende. Maar is dat wel zo? Wie zoekt er nou naar een dealer in een school, midden in de nacht? Ik draai snel een analyse om afwijkende CO2-waarden in de afgelopen maanden op te sporen. Ik vind er een paar, maar die zijn goed te verklaren door de recente schoolfeesten en stunts rondom het eindexamen. Misschien maak ik mij zorgen om niets. Maar als er dan niet gedeald wordt, is het misschien dan wel een afrekening. Mijn gedachten slaan op hol.

Mijn blik valt op de VOC-waarden, welke ook stijgen. Menselijke, biologische stoffen zijn een belangrijke bron van verontreiniging, weet ik. Meteen moet ik weer aan Pieter denken. Hij zal het wel zijn! Hij heeft vast weer TexMex gegeten en betaalt daar nu de prijs voor. Maar wat doet hij daar? Dan herinner ik mij dat diezelfde Pieter een affaire heeft met juf Astrid. Beiden zijn getrouwd en zoeken daarom geheime plekjes op, op de gekste tijden. Hebbes! De relatieve vochtigheid stijgt nu ook, dus het zal er wel broeierig aan toe gaan!

Plotseling zie ik alle waarden weer dalen. Ze zijn weg! Ik voel de adrenaline langzaam afzakken. Wat was er aan de hand in lokaal 3.12? Was het drugshandel? Moord? Of was het lust? En als het Pieter en Astrid waren, waarom dan in het lokaal van juf Jenny? Onrustig val ik in slaap.

Na een korte nacht sta ik om 6.00 uur naast mijn bed. Op mijn smartphone zie ik dat vannacht alles rustig is gebleven in lokaal 3.12. Ik wil echter als eerste op school zijn want ik moet weten wat er gebeurd is. Op het eerste oog lijkt alles rustig, maar in het lokaal kijk ik gespannen rond. Ik zie geen teken van vrijers, dealers of moordenaars. Maar ruik ik daar schoonmaakmiddel? Bleek? Heeft men geprobeerd om bewijzen te verbergen? Wederom begint mijn hart te bonzen.

Ik loop terug naar mijn bureau voor een kop koffie. Hoe moet ik dit aanpakken? Hoe begin ik hierover met Pieter? Dan gaat er een lampje branden en sla ik een zucht van verlichting. Ik zal eerst ACS bellen. Gelukkig kan ik altijd bij ACS terecht en kunnen zij aan de hand van data achterhalen wat er gebeurd is in het gebouw. Want als zij het niet weten, weet niemand het…

Benieuwd hoe dit afloopt? 

Of wilt u gewoon het beste voor uw gebouw en uw nachtrust? Bel ons dan gerust op 085- 200 3989.