Menu Sluiten

Space for buildings: vanuit de lucht zorgen voor gezonde gebouwen

Jaarlijks overlijden er volgens de WHO wereldwijd 8,8 miljoen mensen vroegtijdig door inademing van vervuilde lucht, waarvan 15.000 mensen in Nederland. Luchtvervuiling is daarmee zelfs dodelijker dan roken en een groot deel van deze vervuilde lucht komt terecht in onze gebouwen. De luchtkwaliteit binnen gebouwen is gemiddeld 5 keer zo slecht als die van de buitenlucht!

Veel gebouwen sturen alleen op temperatuur. CO2 management raakt gelukkig steeds meer ingeburgerd, maar de effecten van bijvoorbeeld fijnstof (PM2.5) en NO2 zijn ook bijzonder schadelijk en slechts zelden gemanaged. Juist in de vroege ochtend worden gebouwen geklimatiseerd voor de nieuwe werkdag. De piek vervuiling van ochtendverkeer belandt vaak gelijktijdig met de medewerkers op kantoor. Tijd voor actie!

Om te kunnen gaan sturen, moeten we eerst gegevens verzamelen van de luchtkwaliteit in de gebouwen zelf door middel van sensoren. Die zijn klaar en we meten al in tientallen gebouwen de luchtkwaliteit. Daarnaast moet ook de kwaliteit van de lucht in de direct omgeving worden bepaald, want die brengen we immers naar binnen. De helft van de vervuiling heeft een lokale oorsprong. Dat kan een drukke weg zijn, maar een goedbedoelde biomassacentrale kan ook veel (fijnstof) problemen veroorzaken. Meten is weten; de Airbox brengt al deze stoffen in kaart. De derde stap is het kunnen voorspellen van de luchtkwaliteit. Analoog aan het regelen van installaties op basis van weersverwachting. 

 

 

Deze voorspellingen gaan we maken op basis van data die wordt gegenereerd door de Sentinel satellieten van ESA, die in een baan om de aarde zijn gebracht. Deze zenden continu informatie over de toestand van de luchtkwaliteit en dat gaan we toepassen om pieken in vervuiling waar te nemen, zodat we daar vroegtijdig op in kunnen spelen. Door deze data vervolgens te analyseren en te combineren met de lokale grondmetingen kunnen we installaties dusdanig aanpassen dat vervuilde lucht buiten blijft en slechts schone lucht het gebouw binnenkomt. Een niet gemanaged proces zoals het nu is, krijgen we op deze manier onder controle. Vanaf deze zomer starten we al met de testen. We verwachten in deze eerste slag een verbetering van de interne waarden van 30% te kunnen garanderen. 

Dit is een eerste stap om met behulp van satellietdata onze gebouwen gezonder te maken. De toekomst brengt veel; ESA werkt aan nog betere waarnemingen en ook sensoren maken een stevige ontwikkeling door. Door deze data te combineren met onze kennis over AI en dit te koppelen aan ons gebouw beheersplatform Climatics ontstaat de mogelijkheid de luchtkwaliteit binnen onze gebouwen vele malen schoner te krijgen. 

Meer weten over Space for Buildings ? I.Bartelink@acs-buildings.com

 

 

Guido Bartelink – Managing Director