Menu Sluiten

Waarom je je oude Priva niet moet vervangen

De laatste tijd zie en hoor ik veel over de weerstand bij de gemiddelde Nederlander toen we aan het gas werden gepraat. Waren CV ketels wel te vertrouwen? Van die nieuwigheid moesten we niet veel hebben. Nu we met elkaar van het gas af moeten, en we dat knap lastig vinden, een hilarisch beeld. Gas heeft ons veel gebracht maar we weten langzamerhand allemaal dat we zo niet door kunnen.
 
Zo is het ook met de sturing van installaties in gebouwen. In de vorige eeuw was dat nogal ingewikkeld en Priva bedacht een gemakkelijk toe te passen concept om de gebouwen in installaties aan te sturen. 
Heel veel Nederlandse gebouwen hebben een Priva regelinstallatie en, ere wie ere toekomt, lang was dit concept toonaangevend. Het is echter zonneklaar dat we onze gebouwen hiermee niet naar 
energieneutraliteit kunnen brengen en dat je CV ketels niet meer voor CV ketels moet vervangen. 
 
Nu veel gebouweigenaren gedwongen worden hun oudere Priva’s voor veel geld en zonder betere prestaties te vervangen omdat de software (lees: de Microsoft modules!) niet meer ondersteund wordt, wordt massaal aangestuurd op vervanging met dezelfde basistechniek. In een moderner jasje, ja, maar weer met die Microsoft modules (Azure, dit keer). Nu dit nauwelijks iets doet voor de prestaties van het gebouw en we keer op keer zien dat afhankelijkheid van Amerikaanse tech-giganten echt iets is dat we moeten voorkomen, is hier ook maar één antwoord mogelijk: Niet doen!
 
Gelukkig staat de techniek niet stil. Net zoals we ons gasnet geschikt kunnen maken voor waterstof, zo kunnen we de oude Priva’s gebruiken voor het verzamelen van data. Geen vervanging en dus geen investering nodig. Het “oude gasnet van Priva’s” kunnen we koppelen aan moderne industriële PC’s die draaien op -open source- Linux. Wat we nodig hebben zijn “nieuwe brains”. Software die om kan gaan met datastromen zoals we die in de telecom en de industrie al lang kennen en die een lerend vermogen hebben. Software die de installatie continu bijstuurt op basis van daadwerkelijk gebruik.  Software die onafhankelijk is van modules onder controle van Tech-giganten en Amerikaanse juridische voorwaarden. 
 
Het goede nieuws is dat die oplossing er is: het Climatics platform heeft het allemaal en heeft het de afgelopen jaren al in enkele honderden projecten bewezen. Net zoals de diesels vervangen worden door elektrisch rijden en zonnepanelen en wind ons minder afhankelijk maken van grote energieproducenten en schurkenstaten, zo is het nu tijd voor slimme energieneutrale gebouwen.
 
Duur? Nee. Voor de helft van het geld van nieuwe Priva’s heb je het draaien en daarbij bespaar je 20% energie en heb je dus 20% minder uitstoot. Veilig? Ja, want alle data zijn en blijven je eigendom en de ICT beveiliging meet zich met de beste wereldwijd. Moeilijk? Nee, want alleen met het koppelen van een Climatics Smartbase, kunnen we al voor jou aan de slag. 
 
Eerst meer weten. Dat is slim. Graag laten we zien wat de mogelijkheden zijn en hoe je stap voor stap verder kunt naar een energieneutraal gebouw.

 

Guido Bartelink

ACS. Data knows better.